Kruidige kip uit de Tajine

Tajine Kip-12

Kruidige kip uit de tajine: Het. koken in een tajine lijkt veel op koken in een stoofpot. De tajine heeft alleen een rare deksel, die voor meer smaak zorgt.

Over 13 dagen is het kerst zegt de adventskalender. Dit jaar lijk ik meer op Scrooge, dan op de vrolijke kerstelfjes. Ons huis is inmiddels wel versierd en de boom staat mooi een kerstboom te zijn in de hoek. De kerststal is uitgestald en het kindje Jezus, zoals gebruikelijk in afwachting van het moment waarop het verplaatst wordt van de kast naar de stal. Maar echt goed in de stemming komen lijkt me maar niet te lukken. Misschien is het ook vlaag van nostalgie wat me overvalt. Of het ligt aan mijn volle agenda. ‘Ik benut elk minuut van de dag ten volle’, is mijn nieuwe lijfspreuk. Het zal wel weer goed komen. Het kerstgevoel zal ook dit jaar weer zijn weg vinden naar mijn hart. Ik denk dat ik er bewust tijd voor moet maken. Nieuwe recepten opzoeken, een kerstmenu bedenken en kerstmuziek afspelen. Het zal vast wel goed komen met dat kerstgevoel. Wat in elk geval helpt is het heerlijke recept voor kruidige kip uit de tajine dat ik met jullie ga delen vandaag. 

Deze diashow vereist JavaScript.

De specerijen die ik in dit recept gebruik laten het huis heerlijk lekker geuren. De pruimen en wortels geven het tajine gerecht een zoete ondertoon. Het resultaat is een prachtig Oosters gerecht met volle smaken. Ik kan me zo voorstellen, dat voordat Maria en Jozef hun lange reis van Galilea naar Bethlehem gingen maken een stevige maaltijd nodig was. Misschien hebben ze wel een stevige maaltijd als deze tot zich genomen. Of dat dan gemaakt zou zijn in een tajine?
Wie weet? 

Kruidige kip uit de tajine
Deze heerlijke kip uit de tajine is mals, sappig en vol van smaak.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 750 gram kippedijen (in grote stukken gesneden)
  2. 2 tenen knoflook
  3. 2 eetlepels olijfolie
  4. 1 theelepel paprikapoeder
  5. 1 theelepel korianderpoeder
  6. sap van 1 citroen
  7. 500 gram wortels
  8. klein bosje verse koriander
  9. 1 paprika
  10. 6 gedroogde pruimen zonder pit (in stukjes gesneden)
  11. 12 snacktomaten (gehalveerd)
  12. 3 eetlepels olijven
  13. 3 sjalotten
  14. peper en zout
  15. ½ theelepel gemberpoeder
  16. 300 ml water
Keukenbenodigdheden
  1. Tajine
Zo ga je te werk
  1. Snipper de sjalotten. Snijd de paprika in kleine blokjes en snijd de knoflook fijn.
  2. Zet de tajine zonder deksel op een matig vuur. Schenk de olijfolie in de tajine.
  3. Voeg de sjalotten, paprika en knoflook toe aan de tajineschaal. Fruit de sjalotten, paprika en knoflook tot ze glazig zijn.
  4. Doe de paprikapoeder, korianderpoeder en gemberpoeder in de tajine. Bak deze kort mee met de sjalotten, paprika en knoflook.
  5. Voeg de gesneden stukken kip toe aan de tajine. Besprenkel met ruim peper en zout. Bak de kip 10 minuten lang.
  6. Voeg de gesneden stukjes pruimen toe.
  7. Schenk de citroensap en het water in de tajineschaal. Roer alles goed door.
  8. Doe de deksel op de schaal. Laat de kip ongeveer 45 minuten stoven in de tajine met de deksel erop.
  9. Haal de deksel van de schaal. Voeg de wortel, olijven, tomaten en fijngehakte korianderblaadjes toe. Roer alles goed door.
  10. Doe de deksel terug op de tajine en laat de kip nog 45 minuten stoven.
  11. Haal de deksel van de tajine. Garneer naar smaak met wat fijngehakte korianderblaadjes.
  12. Serveer het kipgerecht in de tajineschaal. Geef er koeskoes of Turks brood met een frisse yoghurtdip bij.
Tip van Oma
  1. De gedroogde pruimen geven dit gerecht een heerlijke zoetige smaak. Heb je een wat hartiger smaak, voeg dan de pruimen als laatste toe bij stap 7.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

 Genieten maar!

Eén reactie

  • Els schreef:

    Ik ga deze zeker proberen. Net een tajine in huis gehaald en dus een goed recept om hem eens te gaan gebruiken!
    Ik hou je op de hoogte van het resultaat
    Groet
    Els

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.