Karnemelk brood zelf bakken

gesneden karnemelkbroodVoor dit karnemelk brood hoef je niet met je ellebogen in het deeg aan de slag. De keukenmachine en oven doen het werk en jij mag pronken met dit smakelijke brood. 

Bij het bedenken van recepten voor Bakken Zoals Oma en bij het inkopen probeer ik altijd te kijken of ik meerdere recepten met een bepaald ingrediënt kan maken. Ik vind het zonde om eten of ingrediënten weg te gooien. 

Soms kom ik een recept tegen waar karnemelk voor nodig is en dan probeer ik dat uit, zoals de recepten voor buttermilk biscuits of  karnemelkpannenkoeken die hier ook op de blog staan. Voor die recepten heb je niet heel veel karnemelk nodig. 

Ik vind karnemelk niet zo lekker als drank. Ook manlief en dochterlief zijn er geen fan van. Misschien zou een smoothie van havermout, bessen en karnemelk wel lekker smaken. Dat bedenk ik me meestal te laat.  Ik blijf dan dus zitten met een half pak karnemelk. Het pak karnemelk blijft dan in mijn koelskast staan tot het bijna voetjes krijgt en wegloopt…rechtstreeks naar de prullenbak. Dat is jammer.

Maar met dit recept voor karnemelk brood is dat voorbij. Met de overgebleven karnemelk kan ik dit heerlijke karnemelk brood maken. 

Deze diashow vereist JavaScript.

De basisingrediënten voor brood zijn meel, water, gist en een beetje zout. Dat is wel het minimale wat je nodig hebt voor een gerezen. Voor dit karnemelk brood heb je wel wat meer nodig dan dat. Dit karnemelk brood is een wit brood, maar wordt verrijkt door de toevoeging van de eieren en de tarwezemelen. Dat maakt dit brood net iets robuuster van structuur en smaak. De karnemelk geeft het brood een heerlijke diepe smaak. Het is een heerlijk brood. Het is ook makkelijk en (relatief) snel klaar, mede dankzij de gemakken van de moderne apparatuur voor de keuken. Je hoeft niet te kneden!

Karnemelk brood
Dit brood heeft een luchtige kruim, door de toevoeging van de tarwezemelen krijgt het brood meer karakter en de karnemelk zorgt voor een mooie diepe smaak.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 300 ml karnemelk
  2. 2 eetlepels boter (voor deeg)
  3. 520 gram bloem
  4. 1 eetlepel suiker
  5. 1 eetlepel tarwezemelen
  6. 1 theelepel zout
  7. 2 ¼ theelepel droge gist
  8. 2 kleine eieren (M)
  9. 2 eetlepels gesmolten boter (voor insmeren bovenkant)
  10. 1 theelepel extra boter voor insmeren broodbakblik
Keukenbenodigdheden
  1. Keukenmachine met platte klopper / deeghaak
  2. Broodbakblik (afmetingen +/- 22x12x8)
  3. Bakkwastje
  4. Bakthermometer
  5. bakpapier
Zo ga je te werk
  1. Beboter het broodbakblik. Zet dit opzij.
  2. Verwarm 2 eetlepels boter en karnemelk in een klein steelpannetje. Verwarm de karnemelk en boter op matig vuur totdat de karnemelk een temperatuur van 54 ºC heeft bereikt. Neem pan met de karnemelk en boter van het vuur en zet opzij.
  3. Doe 250 gram van de bloem, de suiker, het zout, de tarwezemelen en de gist in de kom van de keukenmachine. Meng alles samen tot het goed gemengd is.
  4. Schenk het karnemelkmengsel bij de bloem in de kom van de keukenmachine. Meng alles met de keukenmachine tot er een nattig glad beslag ontstaat.
  5. Voeg de eieren toe aan het beslag en meng 1 minuut tot de eieren helemaal opgenomen zijn.
  6. Doe de overgebleven bloem bij het beslag. Laat het beslag nog 5 minuten mengen in de keukenmachine. Het deegbeslag voor het brood zal plakkerig blijven. Dat is prima.
  7. Neem het beboterde broodblik erbij. Schraap het beslag uit de kom en doe het in het beboterde broodbakblik. Smeer de bovenkant van het deegbeslag in met de 2 eetlepels gesmolten boter.
  8. Bedek het broodbakblik losjes met een stuk bakpapier. Laat het deeg rijzen tot het de rand van het broodbakblik heeft bereikt. Dit duurt ongeveer 25 minuten.
  9. Zet een bakplaat in het midden van de oven. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor tot 190 ºC.
  10. Bak het brood in ongeveer 40 minuten in op 180 ºC af in de voorverwarmde oven. Het brood is klaar wanneer de bovenkant stevig aanvoelt en licht bruin gekleurd is.
  11. Haal het brood uit de oven. Laat het brood 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal het brood vervolgens uit het broodbakblik en laat het brood op een koelrek verder afkoelen.
Tip van Oma
  1. Dit brood is de eerste 2 dagen erg lekker voor een normale boterham met beleg. Het brood is nog langer houdbaar, maar het wordt dan wel wat droger. Gebruik het brood dan om lekkere wentelteefjes of tosti's mee te bakken.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

5 reacties

  • Diana schreef:

    Kan ik de zemelen ook vervangen door Havermout? Groetjes!

    • Alesig schreef:

      Hoi Diana,

      Dat zou wel moeten lukken. Bedenk wel dat havermoutvlokken wel meer vocht opnemen. Misschien heb je dan net iets meer baktijd nodig. Ik zou de havermoutvlokken ook even vermalen voor je het toevoegt aan het deegbeslag.

      Groetjes
      Alesig

  • Diana schreef:

    Mjam! Ik ben gek op karnemelk! Zou je in plaats van tarwezemelen ook havervlokken kunnen gebruiken?

  • Angela schreef:

    Lijkt me lekker. Maar is het ook te maken zonder de tarwezemelen?

    • Alesig schreef:

      Hoi Angela,

      De tarwezemelen zorgen ervoor dat er net iets meer vocht opgenomen wordt dan alleen met de bloem. Het geeft het brood net iets meer structuur. Het zou ook gewoon moeten lukken zonder de tarwezemelen. Ik zou dan de eetlepel tarwezemelen wel vervangen door 1 extra eetlepel bloem.

      Groetjes
      Alesig

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.