Happy Hour – De Aperol Spritz is een klassieker. Het is een heerlijk frisse zomerse cocktail. Het is een populair drankje op de Italiaanse terrasjes.
Tijdens onze vakantie in Italië waren we in het stadje Spello. Een prachtig middeleeuws stadje dat bijna ongeschonden de tand des tijds heeft doorstaan. Het is prachtig. Ik hou ervan dat soort oude stadjes te bezoeken. Ik vind het helemaal geweldig. Elke stap die je doet lijkt je de geschiedenis mee in te zuigen. Ik kan me daar helemaal in verliezen. Toen we in Spello waren vroeg dochterlief weer eens om een ijsje van een gelateria. We gingen een Italiaanse Bar binnen. Daar bestelde dochterlief een ijsje. Toen ik en manlief iets te drinken wilden bestellen werden we doorverwezen naar het terras. We liepen door de bar naar de binnentuin. Daar openbaarde zich een prachtig groot terras met panoramisch uitzicht. Helemaal geweldig! Daar hebben we de rest van de middag doorgebracht. Op de kaart stond een spritz. Ja, dit vond ik een passende plek om mijn eerste Spritz te drinken. Op een terrasje, in een middeleeuws Italiaans stadje met een prachtig uitzicht op het mooie landschap van Umbrië. Ik was verliefd. Wat een heerlijke frisse cocktail!
Het drankje Aperol is al bijna een eeuw oud. Voor zo’n oud drankje is de Aperol Spritz tegenwoordig verrassend hip en modern. De Aperol Spritz ontstond in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Een marketing campagne maakte deze cocktail ontzettend populair.
Ik nam vanuit Italië een fles Aperol mee, om thuis ook een heerlijke Aperol Spritz te maken. Het exacte recept was niet moeilijk te vinden. Op de achterkant van de fles…
Ik geloof dat het aardig gelukt is. De smaak was ook helemaal prima. De foto met het blauwe glas was de Italiaanse Spritz in Spello en de foto met de zoute stokjes mijn eigen maakten thuis in Arnhem. Vind je ook niet dat hij er precies op lijkt?
- 90 ml Prosecco
- 60 ml Aperol
- Een scheutje bruisend bronwater
- Ijsblokjes
- Schijfjes sinaasappel
- Groot wijnglas
- Doe de ijsblokjes en de sinaasappelschijfjes in het grote wijnglas.
- Schenk 90 ml prosecco in het glas.
- Voeg hier 60 ml Aperol aan toe.
- Schenk ten slotte nog een scheutje bruisend bronwater erbij.
- Op de terrasjes in Italië is het gebruikelijk dat wat fingerfood met je drankje wordt geserveerd. Serveer je Aperol Spritz met wat chips, nootjes of zoute stokjes.
Proost!
en
Fijn Weekend!
Het Etiketje: Geniet, maar drink met mate! 100 % BOB, 0 % op! NIX onder 18!
Heerlijk recept, de Aperol kan ook vervangen worden door Limoncello. Op die manier krijg je Limoncello spritz. I.p.v. een schijfje sinasappel, framboos of blauwe bessen toevoegen.
Hoi Giovanni,
Dank je wel voor de tip! Dat ga ik zeker een keer proberen.
Groetjes
Alesig