Deze Driekoningentaart ook wel bekend als Galette des Rois wordt traditioneel geserveerd op 6 januari. Vind het heilig boontje en je mag 1 dag koning zijn!
Het Kerstverhaal – Deel 3
Op 6 januari vieren we in de Katholieke traditie het Hoogfeest van Driekoningen. Met Driekoningen wordt ook de kersttijd afgesloten. Dit is dan ook het laatste en derde deel van mijn drieluik rondom kerst. We sluiten het ook feestelijk af met een Driekoningentaart. Bij elk feest hoort een taart. Bij Driekoningen hoort deze bijzondere Driekoningentaart (bij onze Zuiderburen bekend als Galette des Rois). In de taart zit een boon of ring verstopt. Volgens de traditie mag degene die het heilig boontje op zijn bordje krijgt één dag lang voor Koning spelen. De taart wordt versierd met een patroontje van een kroon of ster. Daarnaast is het ook nog eens een bijzonder smakelijke taart.
Kerstverhaal – Deel 3 – Wijzen uit het Oosten
Maria en Jozef waren verheugd over de komst van de herders. Wat een verhaal, dat een schare engelen uit de hemel was gekomen om het kindje dat hier in de kribbe ligt te bezingen. Maria was blij dat haar verhaal werd bevestigd en Jozef, zag zijn twijfels langzaam wegebben. Dit kind was bijzonder. Deze jongen, die ze Jezus hadden genoemd, was geen normaal kind.
Kilometers weg in Jeruzalem, kwamen drie mannen uit het Oosten aan. Ze waren magiërs, wijzen en hun rijk was ver weg. Zij heetten Caspar, Melchior en Balthazar. In Jeruzalem informeerden zij naar de pasgeboren koning van de Joden. Niemand wist waar zij het over hadden. Ze vertelden dat zij in het Oosten de ster van de Messias en de koning van de Joden hadden zien opkomen. Omdat zij deze ster zagen hadden zij de reis naar Jeruzalem ondernomen om deze nieuwgeboren koning te komen eren en huldigen.
De komst van deze vreemde mannen in de stad was al snel nieuws aan het hof van koning Herodes. Hij schrok. Hij had geen zoon gekregen. Iedereen in Jeruzalem was geschokt en geschrokken. Wat zou dit nu kunnen betekenen. Herodes was bang en riep alle hogepriesters en schriftgeleerden van het volk samen. Hij wilde van hen weten waar de Messias geboren zou worden. Ze zeiden hem: “In Bethlehem in Judea. Want zo staat het geschreven bij de profeet: “Bethlehem, land van Juda, u bent zeker niet de minste onder de leiders van Juda, want uit u zal een leider voortkomen, die herder zal zijn van mijn volk Israël.”
Herodes liet er geen gras over groeien. Hij ontving de drie magiërs in het geheim in zijn paleis. Hij ondervroeg hen en wilde alles wat zij wisten tot in detail horen en vooral wilde hij weten wanneer de ster was verschenen. Hij stuurde hen naar Bethlehem. Hij zei tegen hen: “Ga op zoek naar het kind. Wanneer u het gevonden hebt, laat het mij dan weten; dan kan ook ik het gaan huldigen.”
Nadat ze bij de koning waren geweest gingen ze op weg. Opeens ging de ster die ze hadden zien opkomen voor hen uit. De ster bleef plotseling staan toen het boven de plaats kwam waar het kind was. Toen ze de ster zagen werden ze ongelooflijk blij en vol vreugde. Ze troffen Jozef en zagen het kind met zijn moeder Maria. Ze vielen op hun knieën en huldigden het kindje Jezus als Messias, Heer en Koning. Ze haalden hun schatten tevoorschijn en gaven Hem goud, wierrook en mirre als geschenk.
De drie Koningen gingen niet terug naar Herodes. Ze waren in een droom gewaarschuwd dat Herodes kwaad in de zin had. Ze namen een omweg en gingen langs een andere weg terug naar huis. Jozef had in een droom de boodschap gekregen om met Maria en Jezus naar Egypte te vertrekken. In Jeruzalem werd Herodes wanhopig van angst. Het zou hem toch niet gebeuren dat hij zijn macht en troon zou verliezen. Hij vaardigde een wet uit. Alle jongetjes jonger dan twee jaar moesten gedood worden. Jozef, Maria en Jezus waren toen al veilig in Egypte aangekomen.
- 110 gram gepelde witte amandelen
- 1 vanillestokje
- 100 gram suiker
- 50 gram roomboter
- 2 eieren
- 50 ml donkere rum
- 4 of 8 plakjes bladerdeeg (afhankelijk van formaat bladerdeeg)
- 1 droge boon
- 3 eetlepels bloem (om het werkblad mee te bestuiven)
- Hakmolen of keukenmachine met hakfunctie
- Taartvorm met doorsnede van 24 cm (of boterkoekbakblik)
- Bakpapier
- Bakkwastje
- Zorg ervoor dat het bladerdeeg ontdooid en op kamertemperatuur is.
- Doe de amandelen in de hakmolen. Maal de amandelen tot een grof amandelpoeder.
- Snijd het vanillestokje in twee. Schraap de zaadjes uit het vanillestokje. Voeg de vanillezaadjes bij de amandelpoeder in de hakmolen.
- Voeg de suiker, boter, 1 ei en rum toe aan het amandelpoeder in de hakmolen. Draai dit alles tot een massa. Dit wordt je vulling. Zet opzij.
- Doe de oven aan. Verwarm de oven op 200 º C.
- Bereid de taartvorm voor door het met bakpapier te bekleden.
- Bestuif het werkblad met de bloem. Leg 2 plakjes bladerdeeg met een kleine overlap naast elkaar op het werkblad (zie foto). Wanneer je plakjes bladerdeeg de standaardformaat bladerdeeg hebben dan gebruik je hier 4 plakjes bladerdeeg. Druk met je vingers de plakjes bladerdeeg lichtjes tegen elkaar.
- Rol met de deegroller de bladerdeeg tot een ronde lap die goed in de taartvorm past. Leg de deeglap in de taartvorm. Dit wordt de bodem van de driekoningentaart. Bak deze zonder vulling 10 minuten in de oven op 200 ºC. De bodem zal tijdens het bakken in de oven bol worden en iets gaan rijzen. Dat is prima.
- Rol terwijl de bodem in de oven staat van de overgebleven plakjes bladerdeeg een iets grotere cirkel. Deze tweede deeglap moet iets groter zijn dan de taartvorm.
- Neem de bodem uit de oven. Druk het eventueel lichtjes in met en vork. Schenk de vulling van amandel in de bodem.
- Verstop de boon in de amandelvulling.
- Leg de tweede deeglap losjes over het mengsel. Misschien moet je de tweede deeglap zelfs iets onder de bodem vouwen.
- Splits het tweede ei. Zet het eiwit weg. Dat heb je voor de Driekoningentaart niet meer nodig.
- Klop het eigeel los. Bestrijk de bovenkant van het deeg met het eigeel.
- Gebruik de punt van een mes om een patroontje van een ster of een kroon in het deeg te maken.
- Bak de taart op 200 ºC in 30 minuten in de oven gaar.
- Wanneer je deze Driekoningentaart serveert is het de bedoeling dat degene die de boon vindt de koning wordt van het gezelschap. Deze taart is leuk om te serveren aan kinderen. Maak een papieren kroontje die de koning opgezet krijgt. Dat maakt het helemaal feestelijk.
Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.