Wat kan koken toch makkelijk zijn. Je neemt lamskarbonades. Die leg je in een marinade en die bak je vervolgens tot ze gaar zijn. Simpel, puur en heerlijk!
Terwijl ik hier achter mijn laptopje zit, dansen mijn vingers in de lucht boven het toetsenbord. Manlief kijkt me aan: “Geen inspiratie vandaag?”. De inspiratie is er wel. Ik twijfel. Ik moet wat met jullie delen.
De laatste weken ben ik me aan het verdiepen in het concept van eten zoals de mens dat deed voordat we graan gingen verbouwen. Dat betekent dus zo min mogelijk tot geen graanproducten, weinig tot geen suiker meer en vooral een verhoging van inname van proteïne. Dit vertaalt zich in de praktijk naar meer vlees, groenten en fruit. Dat past wel bij het beeld dat heb bij bakken zoals oma voor wat betreft het eten van puur en echt eten. Alleen, dat betekent ook geen taarten, brood, koekjes en gebakjes.
Dat is mijn grote dilemma op het moment. Ik vind het bakken van taart en brood zo leuk en het is natuurlijk ook lekker. Tegelijkertijd merk ik de afgelopen twee weken dat een vermindering van suiker, brood en andere koolhydraatrijke producten uit mijn dagelijkse menu mijn lichaam heel erg goed doet. De eerste keer dat ik in de ochtend een bord tonijn, sla en komkommers voor mijn neus had keek manlief me aan alsof ik van het padje was. Misschien ben ik dat nu ook. Een langzame verschuiving naar een nieuw pad? Ik moet er nog wat meer over studeren en er wat meer over nadenken…wordt vervolgd.
Vandaag deel ik ook met jullie een makkelijk recept dat ook niet zal misstaan op een feestelijke kersttafel. De lamskarbonades kan je een avond tevoren al voorbereiden. Maak de marinade en laat het vlees goed op smaak komen. Haal de lamskarbonades de volgende dag tijdig uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komen en bak ze tot ze goudbruin zijn.
- 1 kilo lamskarbonade
- 1 theelepel karwijzaden
- 1 theelepel komijnzaden
- 1 theelepel fenegrec
- 1 citroen (rasp en sap)
- 2 eetlepels olijfolie (of koolzaadolie)
- 1 eetlepel honing
- 2 of 3 takjes thijm
- peper
- zout
- Extra olijfolie om in te bakken
- ½ theelepel maizena
- Braadpan
- Kruidenmolen
- Neem een grote kom. Leg daarin de lamskarbonade.
- Marineer de lamskarbonades met voldoende peper en zout.
- Vermaal de specerijen in een pepermolentje. Niet alle zaden zullen helemaal fijngemalen worden. Dat is prima.
- Strooi de specerijen op de lamskarbonades.
- Gebruik een klein kommetje om een marinade te maken.
- Rasp de citroen. Doe de citroenrasp in de kom. Pers de citroen uit. Doe het sap van de citroen in de kom.
- Meng hier de olijfolie en honing doorheen.
- Roer alles goed samen tot een glad geheel. Schenk dit over de lamskarbonades heen, zodat alles goed bedekt is.
- Bedek de kom met aluminiumfolie of met huishoudfolie. Laat de lamskarbonades minstens een uur op kamertemperatuur staan om te marineren.
- Als je de lamskarbonades eerder wilt maken, dan kan dat. Je kunt dan de gemarineerde lamskarbonades in de koelkast bewaren. Haal de lamskarbonades in dat geval een uur voordat je deze wilt bakken uit de koelkast, zodat ze goed op kamertemperatuur komen.
- Verhit olijfolie in een hete braadpan. Doe hier de gemarineerde lamskarbonades in. Voeg de takjes thijm toe aan de lamskarbonades bij het bakken.
- Bak de lamskarbonades aan beide kanten mooi goudbruin. Bij mij duurde dit 10 minuten per kant.
- Wanneer de lamskarbonades klaar zijn neem je deze uit de pan en leg ze op een bord. Dek ze af en laat ze rusten.
- Laat ondertussen het braadvocht iets indikken op laag vuur. Doe er een ½ theelepel maizena doorheen. Als het nodig is kan je er een klein beetje water of bouillon aan toevoegen.
- Serveer de lamskarbonades bijvoorbeeld met couscous en wat geroerbakte groente.
- Je kunt ook al kant-en-klaar gemalen specerijen nemen. Verminder dan de hoeveelheden naar ¾ theelepel.
- De beste smaken krijg je echter door zelf de specerijen te vermalen. Ik gebruikte hier eerst een pepermolentje voor. Tegenwoordig heb ik een elektrische koffiemolen om het zware werk voor me te doen.
Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.