Belangrijk bij het maken van cheesecakes is geduld. Met een beetje geduld kan ook jij van deze heerlijke lemon cheesecake genieten.
Dit is een prachtig recept om een heerlijke lemon cheesecake uit je oven te toveren. Een cheesecake maken is met recht een uitdaging, die ook nog eens tijd en geduld vergt.
Ik heb nu al vier of vijf verschillende invalshoeken geprobeerd om iets te schrijven over deze lemon cheesecake. Het valt me dit keer moeilijk. Het is warm. Het is benauwd. Ik heb geen inspiratie. Mijn muze is nergens te bekennen. Waarschijnlijk ligt zij nu ergens in een hoek van het Griekse hemelrijk op een met zijden lakens bekleed bed te ontspannen. Omringd door een schare prachtige atletisch gebouwde halfgoden met grote waaiers ligt ze daar, niks te doen. Dat terwijl ik hier worstel in de benauwende hitte van de Hollandse zomer om een tekst op papier te krijgen om het recept van deze prachtige lemon cheesecake te begeleiden. “Muze ik kan wel wat hulp gebruiken!”, roep ik uit.
Aardbeien en passievrucht, een goddelijke combinatie
Dan ineens hoor ik haar stem: “Een cheesecake is niets nieuws. 2500 jaar geleden schreef de Oud-Griekse arts Aegimus al een boek over de kunst van het bereiden van cheesecakes. De oude grieken aten al cheesecakes. Het maken van een cheesecake is als het werken aan een kunstwerk. Het vergt tijd en het vergt geduld. Je moet er hard aan werken. Net als aan dit stukje tekst waar jij mee bezig bent. Ik besta, mijn inspiratie bestaat, maar het verschijnt alleen als jij hard aan het werk bent. Dus geen geklaag meer over mijn werk. Ik geniet, omdat ik dat wil. Zou jij ook eens moeten doen. Het is veel te warm om hard te werken. En nu ik jou wat woorden heb toegefluisterd kan je ze opschrijven. Druk daarna gerust op de publiceer-knop. Ga genieten van die overheerlijke lemon cheesecake die je hebt gemaakt. Tot slot nog een laatste tip gebruik aardbeien en passievrucht om de cheesecake te garneren. Aardbeien en passievrucht vormen samen een geweldige smaaksensatie die de romige cheesecake naar een goddelijk smaakniveau tillen.”
- 2 kopjes verkruimelde digestive koekjes
- 115 gram boter (gesmolten)
- 45 gram suiker (3 eetlepels)
- snufje zout (½ theelepel = 2,5 gram)
- 900 gram verse roomkaas
- 250 gram kristalsuiker (1 ¼ cup)
- 4 eieren (formaat L)
- 180 ml slagroom (¾ cup)
- rasp van 2 citroenen
- 15 ml vanille-extract (1 eetlepel)
- Ronde bakvorm met een diameter van 23 cm
- Aluminiumfolie
- Ovenschaal waar het bakblik in past
- Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
- Pak de bakvorm in met aluminiumfolie. De cheesecake wordt in een bak met water gebakken. Door de bakvorm met aluminiumfolie in te pakken voorkom je dat water in je bakblik komt.
- Meng de verkruimelde digestive koekjes, gesmolten boter, suiker en zout samen in een kom. Roer alles goed door elkaar.
- Doe de koekjesmix in de met aluminiumfolie beklede bakvorm. Stamp de koekjesmix goed aan voor een egale bodem. Zorg voor een opstaande rand van ongeveer 2 cm hoog. Voor het aanstampen van de koekjesbodem gebruik ik een glas met een gladde onderkant.
- Bak de bodem 7 minuten op 180 ºC in de oven.
- Laat de bodem volledig afkoelen.
- Meng de kristalsuiker en de citroenrasp samen in een keukenmixer tot een geurige mix van suiker en citroen.
- Voeg beetje bij beetje de verse roomkaas toe. Meng alles goed samen tot er een zacht mengsel van roomkaas, suiker en citroenrasp ontstaat.
- Voeg steeds één ei toe en mix totdat het helemaal is opgenomen in het mengsel. Schraap de wanden van de kom met een spatel schoon, voordat je het volgende ei toevoegt. Voeg op deze manier de eieren één voor één toe aan het mengsel.
- Schenk de vanille-extract en slagroom in de kom. Meng alles goed samen tot het een gladde massa wordt.
- Vul je waterkoker en laat het water koken.
- Schenk het roomkaasmengsel in de bakvorm bovenop de koekjesbodem.
- Doe de bakvorm in een grotere ovenschaal. Vul de ovenschaal tot de helft met het hete water uit de waterkoker. Het water moet tot halverwege de bakvorm komen.
- Doe de ovenschaal met de in aluminiumfolie beklede bakvorm in een op 180 ºC voorverwarmde oven. Bak de cheesecake in 50-55 minuten gaar in de oven op 180 ºC.
- Controleer de garing van de cheesecake. Haal de taart niet uit de oven. De cheesecake is gaar als de randen van de taart bruin zijn gekleurd en de roomkaasvulling in het midden nog wiebelt. Als je taart klaar is, doe je de oven uit. Sluit de ovendeur. Laat de taart nog 1 uur in de warme, maar afkoelende oven staan. Let op, de oven moet nu uit zijn, anders brandt de taart aan.
- Na een uur kan je de cheesecake uit de oven halen. Neem de bakvorm uit de ovenschaal met water. Laat de cheesecake helemaal afkoelen op een koelrek.
- Wanneer de cheesecake helemaal is afgekoeld en op kamertemperatuur is moet de taart verder gekoeld worden in de koelkast. Plaats de cheesecake in de koelkast en laat het minimaal 5 uur in de koelkast staan om volledig gekoeld te raken.
- Dan na al dat wachten kan je de taart eindelijk gaan aansnijden. Snijd met een scherp mes de cheesecake van de vorm los. Gebruik een in warm water natgemaakt mes om mooie scherpe punten uit je zelfgebakken cheesecake te snijden.
- Serveer de cheesecake met vers fruit of met een coulis van vruchten.
- Het verplaatsen van de ovenschaal met water en de bakvorm kan een lastig klusje zijn. Je kunt de ovenschaal met de bakvorm ook eerst in de oven doen en dan het water erbij schenken. Wees dan wel voorzichtig om niet je handen te verbranden aan de hete oven.
Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.