Het is zomer. De thermometer geeft een temperatuur aan van rond de 30 ºC of meer. Het is vrijdag. De hele week heb je hard gewerkt. Nu is het tijd om met je voeten omhoog te genieten van het lekkere zonnetje in je tuin of op je balkon. Het is weer is warm en plakkerig. Je hebt zin in een lekker verkoelend drankje. Maar geen koude sap of cola. Je wilt jezelf verwennen met een ijskoude verfrissende cocktail. Ken je dat gevoel?
Mijn gedachtenkronkel gaat dan ongeveer zo: “Zon, Warm, Helderblauwe lucht, Helderblauwe zee, Parelwitte stranden, Caribische Zee, Salsa, Sigaren, Rum…Cuba…Mojito!”
Helaas is het nu koud en januari…maar toch…
Hemingway’s Mojito
Bij de Mojito denk ik ook altijd aan Ernest Hemingway. Deze nobelprijswinnende auteur heeft de laatste 20 jaren van zijn leven Cuba als woonplaats verkozen. In zijn boeken staat het eiland ook centraal. Hemingway hield van Cuba en Cuba houdt nog steeds van Hemingway. Als je nu op vakantie gaat naar Cuba kan je nog steeds zijn bibliotheek bezoeken in het huis waar hij woonde. Het is nu een museum geworden.
Hemingway hield wel van een drankje. Je kunt ook een toeristische kroegentocht doen, die je meenemen naar kroegen en bars waar Hemingway graag kwam. Je zult dan ongetwijfeld ook bar “La Bodeguita del Medio” aandoen. Volgens de volkslegendes is de mojito in “La Bodeguita del Medio” bedacht door de barman op verzoek van Hemingway. Hemingway had zin in een verfrissend drankje om de hitte te verdrijven. De barman maakte een mojito en het werd vanaf dat moment het lievelingsdrankje van de schrijver.
Aan de waarheid van het verhaal wordt getwijfeld. Het maakt mij niet zoveel uit of dit nu een verzinsel is of niet. Als ik op een warme vrijdagmiddag zin heb in een lekkere koude cocktail maak ik een mojito. Ik zet een cd op van de Buena Vista Social Club. Bij de eerste slok doe ik mijn ogen dicht. Ik denk dan: “Zon, Helderblauwe zee, Parelwitte stranden, Caribische Zee, Salsa, Rum…Cuba…Mojito…Lekker!”
- 2 theelepels witte kristalsuiker
- 1/2 limoen
- 2 steeltjes munt
- 90 ml koolzuurhoudend water
- 45 ml rum (Havana Club añejo 3 años)
- 4 ijsblokjes
- Schep twee theelepels suiker in een longdrinkglas
- Doe het sap van de halve limoen erbij. Zorg ervoor dat je voldoende limoensap hebt om de suiker helemaal te bedekken.
- Doe twee steeltjes munt met blad in het glas.
- Schenk het koolzuurhoudend water in het glas.
- Gebruik een cocktailstamper om de muntblaadjes goed aan te stampen en te kneuzen. Door het kneuzen van de bladeren komt de smaak van de munt beter vrij. Als je geen cocktailstamper hebt kan je ook een vork gebruiken. Blijf dit doen totdat alle suiker in het glas is opgelost.
- Schenk de rum in het glas.
- Doe de ijsblokjes erbij. Serveer ijskoud.
- Met dit recept maak je één mojito. Je houdt natuurlijk wel een halve limoen over. Dus die tweede die is ook zo gemaakt. De ijsblokjes zijn succesbepalend. Een mojito moet ijskoud geserveerd worden. Dat lukt alleen als je er ijsklontjes bij doet.
- Drink met mate. Doe je dat niet, neem dan het volgende citaat van Hemingway ter harte: "Always do sober what you said you'd do drunk. That will teach you to keep your mouth shut."
[…] tijd geleden postte ik het recept van één van mijn favoriete cocktails: de Mojito. Één van de offline reacties op die post was: “Maar dan moet je binnenkort ook over de […]