Eén van de simpele dingen in het leven waar ik dankbaar voor ben, is de heerlijke geur van koekjes die in oven aan het bakken zijn. In de kersttijd bak je natuurlijk heerlijke kerstkransjes om in de stemming te komen voor kerst. Zoetige lekkernijen en vooral koekjes horen traditioneel bij kerst. Door de ronde vorm, die geen begin en geen einde heeft, is de kerstkrans een symbool voor de oneindigheid van Christus.
De kerstkransjes van koek (maar ook kerstkransjes van eitwitschuim) werden vroeger veel in de boom gehangen als versiering. Nu vormen ze eerder een aangename vulling van de koekschaal op de koffietafel.
In Amerika en Canada zijn koekjes onlosmakelijk verbonden met kerst. De kinderen die hoopvol op mooie presentjes van de kerstman wachten weten dat als geen ander. De avond voor kerst wordt een schoteltje met wat koekjes en een glas melk klaargezet voor Santa Claus. In ruil voor het koekje legt de beste man cadeautjes onder de boom voor de kinderen. Het is geen wonder, dat er veel Christmas Cookies worden gebakken in Amerika. Vandaag hier een recept voor een traditionele Oerhollandse kerstkrans van koek.
Zelf toevoegen
Voor de koekjes:
* 175 gram bloem
* 100 gram roomboter
* 75 gram witte basterdsuiker
* 1 eidooier
* Geraspte schil van een halve citroen
Voor de garnering:
* 1 losgeklopt ei
* 25 gram amandelschaafsel
* 25 gram suikerklontjes (geplet)
Stap 1
Doe de bloem en boter in een kom. Snijd met twee messen de boter door de bloem heen. Snijd de boter fijn. De stukjes boter moeten ongeveer zo groot als doperwtjes zijn.
Stap 2
Doe hier vervolgens de suiker, citroenrasp en eidooier bij. Roer even alles door elkaar. Kneed het deeg vervolgens met je handen totdat er een deegbal ontstaat.
Maak van het deeg een een platte schijf. Wikkel de deegschijf in een stuk plasticfolie. Door er een platte schijf van te maken, koelt het deeg beter. Leg de in plasticfolie verpakte deegschijf in de koelkast om af te koelen.
Laat de deegschijf 30 minuten rusten in de koelkast.
Plet de in de tussentijd de suikerklontjes tot kleine stukjes suiker en klop het ei los.
Stap 4
Bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot een dunne plak van ongeveer een halve centimeter dik. Steek met een vormpje kransjes uit. Met een mesje of een appelboor kan je de gaatjes van het kransje uitsteken.
Stap 5
Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de koekjes met het losgeklopt ei. Strooi de amandelschaafsel en suiker over de koekjes. Verwarm de over voor tot 200°C. Bak de koekjes in 10 tot 15 minuten af in een voorverwarmde oven. De koekjes zijn klaar, als ze goudbruin van kleur zijn. Laat de koekjes afkoelen voordat je ze in de koektrommel doet.
Het resultaat
Heerlijke knapperige zelfgebakken kerstkransjes voor de koffie! Als je de koekjes in de trommel bewaart, doe er dan een stuk bakpapier tussen, zodat de koekjes lekker lang knapperig blijven.
Tip van Oma
Gebruik in plaats van amandelschaafsel bijvoorbeeld snoepconfetti als garnering van de koekjes. Het deeg voor deze koekjes kan je ook gebruiken voor gewone koekjes buiten de kerstijd om. Gebruik dan gewoon een ander koekvormpje.
Genieten maar!
Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.