Nationale Pannenkoekendag 2013
Pannenkoekenreis en Oergerecht
We gaan verder met de pannenkoekenreis rondom de wereld. Na in Amerika en Mexico te zijn geweest hebben we een abrupte sprong naar Nederland gemaakt met de oerhollandse pannenkoeken. Vandaag gaan we verder op reis. Hoewel het druilerige weer van vandaag eerder doet verlangen naar een pannenkoek uit een warm en exotisch oord, blijven wij in Europa. We gaan wel verder van huis. Naar het noorden om te belanden in het mooie Zweden. Dit recept voor Zweedse pannenkoekjes vond ik via Pinterest op de site van Pip en Ebby. Het recept is oorspronkelijk van een echte Zweedse oma. Hoe toepasselijk!
Pannenkoekentraditie in Zweden
Voor de Zweden is de donderdag traditioneel gelinkt met “Ärtsoppa med pannkakor”: Erwtensoep met pannenkoeken. In de Germaanse mythologie is Thor de god van de donder. De donderdag is vernoemd naar deze oud-Germaanse godheid. Volgens legendes was het Thor die de erwt op aarde introduceerde.
In ere van Thor werd werd in Zweden vroeger op donderdag erwtensoep geserveerd. De erwtensoep wordt gemaakt met gele erwten. Een erwtensoep is snel gemaakt en het feit dat dienstmeisjes vroeger op de donderdagen een halve dag vrij hadden, maakten dit gerecht een traditioneel gerecht op de donderdag.
De pannenkoeken worden als dessert geserveerd met jam en créme fraiche. Dat klinkt goed, maar ik kwam tijdens de research voor deze post ook tegen dat de pannenkoeken besmeerd mét jam ook wel als bijgerecht bij de erwtensoep worden geserveerd. Dat vind ik persoonlijk een aparte combinatie.
Waarschijnlijk konden de deftige dames des huizes niet zelf brood maken en was de pannenkoek een goed alternatief voor brood vanwege het gemak en snelheid van de bereiding de pannenkoek. Maar dat is mijn eigen fantasie die op hol slaat…
Als jij iets meer weet van de Ärtsoppa med pannkakor, dan hoor ik het graag. Geniet in elk geval van deze lekkere Zweedse Pannkakor!
Zelf toevoegen
* 2 cups melk (ongeveer 500 ml)
* 2 eieren
* 3 eetlepels suiker
* 3 eetlepels zonnebloemolie (plus wat meer om te bakken)
* 1 cup bloem
Doe alle ingrediënten in een blender. Mix alles goed samen tot een glad beslag. Schraap wel minstens één keer goed de zijkanten van de blenderbeker schoon. Soms blijven er wat klonters droge bloem aan de zijkant van de blender plakken. Als je dit niet wegschraapt krijg je misschien klonters in het beslag. Dat wil je voorkomen. Doordat je de blender gebruikt voor het beslag is het snel klaar en blijft je keuken redelijk schoon.
Verwarm een koekenpan. Zorg ervoor dat de pan goed heet is en dat het voldoende ingevet is met zonnebloemolie. Neem ongeveer een 1/4 cup van het beslag en doe het beslag in de pan om de pannenkoekjes te bakken. Let goed op. Het bakken van deze pannenkoeken vergt wel wat aandacht. De pannenkoekjes zijn erg dun. Het is wat lastig om ze goed te keren. De truc is om met een spatel voorzichtig de zijkanten op te tillen voordat je de pannenkoek keert. Doe je dit te snel, dan breekt de pannenkoek.
Het resultaat
Heerlijke pannenkoekjes volgens Zweeds recept. Deze pannenkoekjes hebben een wat lichtere structuur en zoetere smaak dan normale pannenkoeken.
Door de licht zoetige smaak zijn deze pannenkoekjes bijzonder geschikt om als toetje te serveren met een bolletje ijs of wat vers fruit en slagroom. Zelf heb ik het heel simpel gehouden. Een klein beetje poedersuiker eroverheen strooien, oprollen en je hebt een heerlijk Zweeds pannenkoekje.
Genieten maar!
Hallo! Iets in het recept begrijp ik niet.
Er staat bovenaan bij ingrediënten: * 2 cups melk (ongeveer 500 ml)
Helemaal onderaan staat: * 1 cup melk
Klopt dit? Word het dan totaal gewoon 750ml melk?
Dag Petml,
Die cup melk helemaal onderaan hoort er niet te staan. Heb ik weggehaald. Ik begrijp zelf niet waarom het hier staat.
Bedankt voor je alerte reactie.
Groetjes
Alesig