Aardappels zijn niet weg te denken uit ons dagelijks voedselpatroon. Waarschijnlijk weet je wel dat de aardappel van oorsprong niet in Europa voorkwam. Rond 1536 werd de aardappelplant uit het zuiden van Amerika naar Europa meegenomen. Wat de boer niet kent eet ie niet. Het duurde twee eeuwen (in 1726 pas) voordat de aardappel als voedsel werd erkend in Europa. Pas toen begonnen de boeren in Europa aardappels te verbouwen. Aanvankelijk waren de boeren huiverig om de aardappels te gaan verbouwen. Het deel van de plant dat eetbaar is groeit onder de grond, de plant zelf en de bessen zijn giftig en dat vonden ze vreemd. De knol van een giftige plant kan dan toch niet goed voor je zijn? De aardappel vonden ze alleen geschikt voor de varkens of in elk geval kon het als voedsel dienen voor de allerarmsten.
De aardappeleters
Toen Vincent van Gogh zijn beroemde schilderij “De aardappeleters” schilderde was het 1836, nauwelijks een eeuw nadat we in Europa aan de aardappel waren gegaan. En hoe bizar is het, dat zijn schilderdij een eeuw later door de gevestigde orde als obsceen en bizar werd bekritiseerd. Men vond zijn schilderij te plat en vonden dat hij het niet kon maken om mensen zo banaal af te schilderen, ze hadden oren en neuzen die leken op die van varkens…
Gepofte aardappels
Ik ben blij dat we aan de aardappels zijn gegaan. Ik vind aardappels erg lekker. Gekookt, gebakken, gefrituurd, gepureerd, maar het allerlekkerst vind ik toch gepofte aardappels. Je neemt een aardappel en je pakt het in foliepapier in, stopt het in de oven en dan wacht je een uurtje. Na dat uurtje heb je een cadeautje op je bord liggen. In zilverpapier nog wel! Het mooie van een gepofte aardappel is ook dat het zo luxe aandoet. Het lijkt alsof je er zo veel moeite voor hebt gedaan, maar eigenlijk is je voorbereiding maar vijf minuten en daarna doet de oven de rest.
Zelf toevoegen
* 4 middelgrote aardappels
* zout
* peper
* olijfolie
* knoflookpoeder
* aluminiumfolie
Stap 1
Boen de aardappels en dep ze goed droog. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Prik met een vork flink wat gaatjes in de aardappels. Scheur vier stukken aluminiumfolie af. Leg elke aardappel op een stuk folie.
Stap 2
Strooi over elke aardappel zout, peper en knoflookpoeder. Besprenkel ongeveer 1 tot 2 eetlepels olijfolie op elke aardappel.
Stap 3
Pak elke aardappel als een pakketje in met de aluminiumfolie. Leg de ingepakte aardappels op een bakplaat of in een ovenschaal. Bak de aardappels 60 minuten in de oven op 200 graden.
Het resultaat
Maak het pakketje open en serveer met een klontje kruidenboter op het foliepapier. Dat staat zo leuk op het bord. Maar je kunt natuurlijk ook het aardappelcadeautje ingepakt en wel op het bord serveren.
Tip van oma:
Heb je zin in iets avontuurlijks? Strooi dan ook andere kruiden of specerijen op de aardappels voordat je ze inpakt. Een beetje rozemarijn of tijm is erg lekker, maar weer creatief en ga los met wat jij het lekkerst vindt.
Genieten maar!
Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.