Het receptje dat ik vandaag met je ga delen heb ik gevonden in een jaren tachtig familiekookboek van Lecturama. Op zich een vrij saai kookboek zonder al te veel plaatjes, maar met kleine receptjes die als diamantjes zijn. Dit recept is ook zo’n diamantje. Pure verleiding.
Chocolademousse? Ja, graag!
Deze mousse is zo simpel en zo lekker dat je dit zult willen blijven maken. Ben je op zoek naar een momentje van ultiem genot, maak dan deze mousse. Zodra je met je lepeltje een schep van deze mousse opschept begint de verleiding. Op het lepel ligt een klein chocoladewolkje naar je te lonken. Je kunt de verleiding niet weerstaan om het lepeltje in je mond te stoppen. Zodra het lepeltje in je mond verdwijnt voel je de koele koude chocolademousse op je tong dansen. Je proeft de luchtige sensatie van de meringueschuim en slagroom. De strelende zoetigheid van de suiker intensiveert de verleidingskracht van de chocolade. Je kunt er niks aan doen. De chocolade stimuleert je endorfinegehalte. Je ogen sluiten vanzelf en je beleeft een klein momentje van intens chocoladegenot….
Ik raad je aan: Wees voorbereid, want deze chocolademousse neemt je mee naar de wolken…
* 60 gram pure chocolade (of gemengd puur en melk)
* 100 ml slagroom
* 1 eiwit
* 2 eetlepels suiker
* 2 eetlepels water
* 2 eetlepel water
* een klein beetje citroensap
Stap 1
Breek de chocolade in blokjes. Smelt de chocolade met 2 eetlepels water in een steelpannetje.
Stap 2
Klop de eiwit stijf met 1 eetlepel suiker. Gebruik de citroensap om je kom goed schoon te maken en te ontvetten voordat je de eiwitten klopt.
Zorg ervoor dat de eiwitschuim harde pieken vormt. Klop de slagroom stijf in een andere kom. Gebruik hiervoor 1 eetlepel suiker (of iets minder als je voor wat minder zoetigheid gaat). Als je het lekker vindt kan je in plaats van gewone suiker ook vanillesuiker gebruiken om je slagroom op te kloppen.
Gebruik in dat geval een half zakje vanillesuiker uit de winkel of 1 eetlepel zelfgemaakte vanillesuiker.
Stap 3
Meng de slagroom voorzichtig door het eiwit. Doe dit met een spatel en roer niet, want je wilt de luchtigheid, die je net in de slagroom en eiwit geklopt hebt natuurlijk behouden.
Stap 4
Vouw nu voorzichtig de gesmolten chocolade door het slagroom-eiwitmengsel.
Je ziet de chocolademousse voor je ogen tot leven komen.
Verdeel de mousse over vier schaaltjes en laat een uurtje koelen in de koelkast. Ben je een ongeduldig en wil je “instant satisfaction” dan kan je de mousse ook direct serveren.
Resultaat
De makkelijkste chocolademousse die je ooit zult naken. Geweldig als toetje voor Valentijnsdag!
Maar vooral geschikt om op een doordeweeksedag jezelf lekker te verwennen met een chocoladeheerlijkheid!
Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.