Vorige week heb ik een facebookpagina voor Bakken zoals Oma aangemaakt. En binnen week had ik heel veel likes en ook ontzettend leuke reacties. Waarvoor dank allemaal!
Facebook Speciaal Verzoek
Op een facebookpagina kan je ook vragen stellen. Ik stelde de vraag: Welk gerecht wil je op Bakken zoals Oma zien?
De verzoeken kwamen binnen en waren uitdagend:
– Een crème brûlée die niet mislukt
– Kerstkransjes die hard blijven in de boom
– Kerststol
– Een pittig, maar makkelijk ovengerecht.
Crème Brûlée
Zelf toevoegen
Voor de crème
* 2 cups slagroom
* 1/3 cup fijne suiker (niet alle kristalsuiker is hetzelfde, zorg ervoor dat je fijne kristalsuiker hebt)
* 1/16 theelepel zout (dat is dus een heel heel klein beetje)
* 1 vanillestokje
* 6 grote eidooiers (L) of 8 middelgrote eidooiers (M)
Voor de brûlée
* 5 eetlepels lichtbruine basterdsuiker. Strooi de suiker een paar uur tevoren uit op een bord, zodat het goed droog wordt. Basterdsuiker heeft een hoge vochtigheidsgraad. Om het laagje suiker goed krokant te branden moet de suiker goed droog zijn.
Zo ga je te werk:
Splits de eidooiers van het eiwit. Gebruik voor de zekerheid drie schaaltjes. Eén voor de eidooiers, één voor het eiwit èn één voor het splitsen. Als dan per ongeluk een eidooier stuk gaat, dan hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen. Gooi de eiwitten niet weg. Die kun je nog een dag of drie in een afgedekte schaal bewaren in de koelkast en later gebruiken om bijvoorbeeld een meringue of schuimpjes mee te maken.
Verwarm de oven voor op 160 C.
Stap 2
Doe de slagroom met het zout en de suiker in een steelpannetje.
Verwarm de slagroom tot tegen het kookpunt aan. Als de slagroom begint te bubbelen neem je het pannetje van het vuur.
Stap 4
Gebruik een platte klopper in de keukenmachine. Klop de eidooiers op een lage snelheid tot er een egale gele massa ontstaat.
Stap 5
Haal het vanillestokje uit het roommengsel als de room niet meer te heet is.
De room moet nog warm zijn, maar zeker niet heet. Schenk de room over in een kannetje of maatbeker. Dat werkt prettiger en schenkt ook beter. Zwarte spikkeltjes die achterblijven moet je proberen in je mengsel te krijgen. Dat zijn de spikkeltjes van je vanillestokje. Dat is het zwarte goud. Wees zuunig en probeer zoveel spikkeltjes te redden als mogelijk.
Stap 6
Voeg de room geleidelijk, steeds met kleine beetjes, bij de opgeklopte eidooiers. Blijf kloppen op een lage snelheid tot alles goed is gemengd.
Stap 7
Giet nu het eiroommengsel door een zeef in een maatbeker of kom. Ik heb een maatbeker gebruikt, omdat je dan het eiroommengsel makkelijker in de vormpjes kunt schenken. Op de rechterfoto kun je zien waarom dit zeven belangrijk is. Het is niet lekker om dit spul in je crème te hebben. Zeven dus en je crème brulee wordt zacht als zijde.
Stap 8
Zet een ovenschaal klaar. Doe op de bodem van de ovenschaal een klein doekje (bijvoorbeeld een schoon vaatdoekje of zakdoekje). Dit voorkomt dat je schaaltjes straks gaan bewegen als je in en uit de oven doet. Zet hierop je kleine ovenschaaltjes of ramekins op. Vul de schaaltjes met het eidooiermengsel. Vul ze tot net onder de rand. Nu vul je een maatbeker of kannetje met lauw water. Vul de ovenschaal met water. Let hierbij goed op. Zet de schaaltjes voor de helft onder water.
Stap 9
Zet de ovenschaal met de ramekins voorzichtig in de oven. Afhankelijk van de diepte van je ramekins of ovenschaaltjes bak je de crème brûlée50 minuten tot het gaar is.
Let goed op als de crème brûlée in de oven staat. De bovenkant mag niet bruin worden. Controleer het water in de ovenschaal. Als het te snel verdampt moet je dit bijvullen.
De crème is klaar als het bijna helemaal gestold is. Je kunt dit controleren met een digitale thermometer. Als het midden van de crème 80 C aangeeft haal je de bakjes uit de oven. De crème stijft verder op als het afkoelt. Haal de bakjes uit het water. Gebruik hiervoor een spatel, het water is heet en met een spatel gaat een stuk makkelijker. Laat de crème afkoelen tot kamertemperatuur. Bedek de bakjes dan met plastic folie en laat ze minimaal 4 uur in de koelkast opstijven. Je kunt de crème ook prima twee dagen tevoren maken. Ze blijven goed in de koelkast.
Stap 11
Vlak voor je de crème brulee wilt serveren haal je ze uit de koelkast. Je haalt de plastic folie eraf. Dan dep je voorzichtig met een keukenpapiertje de bovenkant van het puddinkje droog.
Strooi nu ongeveer een halve tot één eetlepel suiker gelijkmatig over de bovenkant van de crème. Een goede gelijkmatige laag suiker brandt het mooist en is het lekkerst. De grootte van je bakje bepaalt hoeveel suiker je nodig hebt. Hou de bakjes een beetje schuin en klop een beetje aan de zijkanten om de suiker gelijkmatig te verdelen.
Stap 12
Nu mag je je brandertje tevoorschijn halen. Steek het brandertje aan en zorg dat je een matig vlammetje hebt. Beweeg de vlag cirkelgewijs boven elk bakje, zodat de top van de vlam de suiker aanraakt en mooi laat smelten.
De suiker moet een mooie diepe bruine kleur krijgen. Het is niet erg als de suikerlaag wat vlekkerig is en niet perfect egaal is. Dan zou je een laagje karamel bovenop de crème brulee hebben en dat is niet de bedoeling. Het laag suiker moet zo zijn gebrand, dat je er mooi doorheen kunt tikken. Laat de suiker 1 tot 2 minuten afkoelen en serveer je crème brulee direct.
Tip van oma:
Als de vlam te hoog heeft gestaan, waardoor de bakjes warm zijn geworden, kan je crème net iets te waterig zijn. Doe in dat geval de bakjes een half uurtje in de koelkast. Dit zal de suikerlaag niet zacht maken.
Het resultaat
Een recept heerlijke zelfgemaakte crème brulee, die fullproof is. Volg deze stappen en maak indruk tijdens de feestdagen met dit culinaire hoogstandje. Het is niet moeilijk, maar een crème brulee vraagt om geduld, aandacht en liefde!
Genieten maar!
eumm suiker is verbrand 😉
Dat is vervelend zeg. Ik zeg gewoon opnieuw proberen 😉
hoeveel is een cup ?
Hallo,
Toevallig heb ik pasgeleden ook een post geplaatst met een omrekentabel. Een cup varieert tussen de 236 ml en 250 ml. Ik heb voor dit recept de Amerikaanse cup gebruikt met een inhoud van 240 ml. Dat betekent voor dit recept dus 480 ml slagroom. Een cup suiker is ongeveer 198 gram suiker. Dus voor dit recept betekent dat ongeveer 65-70 gram suiker.
Ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt!
Groetjes
Alesig