In 5 stappen harde broodjes uit je eigen oven!

Harde broodjes uit eigen oven

Harde broodjes uit je eigen oven! Heb jij het wel eens geprobeerd? Zelf je brood bakken?

Sinds een paar weken koop ik zelfs geen supermarktbrood meer. Ik bak zelf al het brood, dat we thuis eten. Ik weet precies wat erin gaat en het smaakt nog beter. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar wit brood. Maar volkorenbrood zelf maken is net zo makkelijk. Probeer het eens een keer.

Zelfs mijn dochter vindt het zelfgebakken brood veel lekkerder dan brood uit de winkel.
Het beste compliment dat ik kreeg was dat ze op school vertelde dat haar brood zelfgebakken was. De kinderen op school wilden haar niet geloven! Nou het is echt waar zei ze en echt lekker!

Doe het eens, zelf je brood bakken!

De ervaring van zelf brood bakken is een oerbeleving. Deeg maken, het laten rijzen, het bakken in de oven en de geur van het vers brood, het is geweldig om te doen. Bloem, gist, water en zout is het enige wat je nodig hebt voor een basisbrood. Variaties hierop volgen later wel. Op mijn eerste broodjes en broden was veel op te merken. Te hard of te weinig smaak, aangebrand of niet goed gerezen. Ik ben echt geen meester-broodbakker en ik heb gewoon een normaal keukentje. Ik geniet ervan om met deze basisingrediënten om te toveren tot brood. Probeer het eens uit. Gewoon doen!

Harde broodjes in 5 stappen

Het enige waar ik soms tegenop kijk is de rijstijd van brooddeeg. Twee keer een uur rijzen is wel wat lang. Hoewel je in die tijd gewoon iets anders kunt gaan doen kan het ook sneller. Ik heb hier simpelweg niet altijd de tijd voor.
Met 5 simpele stappen bak je binnen een uur zelf harde broodjes. De beloning mag er zijn. Een huis dat naar vers brood ruikt en heerlijke harde broodjes uit eigen oven!

Deze diashow vereist JavaScript.

Deze broodjes blijven een dag goed, maar als ik ze maak dan halen ze de volgende dag niet. Dit zijn perfecte broodjes voor bijvoorbeeld een zondagmiddagbrunch.
Heb je net als ik niet zo’n groot gezin, halveer dan het recept voor vier warme verse broodjes.
Harde broodjes
Deze broodjes smaken net als kaiserbroodjes. Ze hebben een heerlijk knapperige korst met lekker zacht kruim aan de binnenkant.
Write a review
Print
Zelf toevoegen
  1. 500 gram bloem
  2. 10 gram zout
  3. 8 gram instant gist
  4. 250 ml water
  5. 1 theelepel suiker
Zo ga je te werk
  1. Maak een bergje bloem in het midden van de kom. Strooi het zout langs de rand van de kom. Gist en zout zijn geen vriendjes. Sterker nog het zijn vijanden. Als gist met zout in aanraking komt, dan vermindert de werking van de gist. Sommigen zeggen, dat de gist dan sterft. Dus zorg ervoor dat je het zout langs de rand verstopt. Zeef de bloem in een kom. Dit zorgt ervoor dat je deeg lekker luchtig wordt.
  2. Bedek de randen, zodat het zout bedekt is met de bloem en in het midden een kuiltje ontstaat. In het kuiltje doe je het water, suiker en gist samen. Gist vindt suiker daarentegen wel lekker. Het helpt het gistingsproces goed op gang te komen.
  3. Roer het geheel samen en kneed het deeg ongeveer 15 minuten tot je een soepel deeg hebt. Als je een keukenmachine gebruikt gebruik je hiervoor de deeghaak en laat je de machine 15 minuten lang het deeg kneden.
  4. Vorm nu ongeveer 8 balletjes voor wat grotere broodjes of 16 balletjes voor kleine broodjes. Bij 16 bolletjes heb je wel echt mini-broodjes. Dat is natuurlijk ook leuk. Dek de deegballetjes af met een vochtige theedoek en laat 35 minuten rijzen.
  5. Prik na het rijzen met een vork gaatjes in de broodjes. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 250 °C. Bak je broodjes in 15 minuutjes af op 250 °C. Bestrijk de broodjes wanneer ze uit de oven komen meteen met water of gesmolten boter.
Tip van Oma
  1. Deze broodjes zijn erg lekker bij een soepje met wat kruidenboter.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/

Genieten maar!

PS: Dit recept heb ik op 21-12-2015 bewerkt en aangepast. Het recept is hetzelfde. De layout is overzichtelijker.

65 reacties

  • Anonymous schreef:

    Ik heb ze nu al 3 keer gemaakt maar bij mij scheurt het deeg enigszins iedere keer
    Hoe kan ik dat voor komen
    Verder een handige tip om er wat honing door te doen
    Gr. Christian

  • nelly feenstra schreef:

    petronella
    ik ga het binnenkort ook eens proberen.Bak nu al 10 jaar mijn brood in de machine,lukt meestal goed.Ik woon in Hongarije en kan niet altijd het goede meel kopen,dus is dit een goed alternatief denk ik

  • Anonymous schreef:

    ik ga ze vandaag maken
    ben benieuwt

  • Anonymous schreef:

    Ik heb ze vandaag gemaakt, maar de broodjes zijn niet goed gerezen. Wat kan ik verkeerd hebben gedaan? Ik heb gist van Dr. Oetker gebruikt.

    Gr. Minke

    • Alesig Greving schreef:

      Hoi Minke,

      Ik gebruik zelf altijd gist van (die koop ik bij de toko).
      Als het deeg niet goed rijst, dan kan dat aan van alles liggen. De meel, de gist en of het deeg goed is gekneed. Hierboven geeft Marco een goede tip om te weten wanneer het deeg goed gekneed is. Doordat dit snelle broodjes zijn en ze maar 35 minuten rijstijd hebben zullen ze ook niet gigantisch opbollen.

      Groet
      Alesig

  • Marco Pluer schreef:

    Mischien ook wel handig om te vertellen is hoe je weet wanneer een deeg goed gekneed is . Als je een dun vliesje kan maken van een klein stukje deeg (een vliesje waar je bijna doorheen kan kijken zoals een flensje) dan is het deeg goed gekneed. Groetjes een echte bakker

  • Kim schreef:

    Ben ze aan het maken, het deeg is aan het rijzen, ben heel benieuwt !

  • Anonymous schreef:

    ik ga ze proberen, maar ben heel benieuwd of 35 minuutjes rijzen genoeg is.Ik zal je de reacties van de groep laten weten, want ik ga ze voor 12 kieskeurige mensen bakken!

    groet Ronald

  • Anonymous schreef:

    Ik heb het ook geprobeerd. De broodjes smaken lekker maar ze rijzen niet echt goed. Uiteindelijk heb ik ze bijna 1 uur laten rijzen. Dat heb ik wel gedaan in de oven op 40 graden, daarna zet ik de oven pas op 200 en bak ze in ca 20 minuten.
    groeten Harry

    • Alesig Greving schreef:

      Hoi Harry,

      Bedankt voor je reactie.

      Afhankelijk van het soort gist dat je gebruikt kan het rijzen anders verlopen. Ik gebruik bruggemans instant-gist (blauw vaccuumzakje). Daarnaast krijg je met dit recept een wat droger deeg. Dat komt, omdat er geen boter, olie of ander vet in het deeg gaat. Dat maakt het deeg wat compacter en het zal dan ook minder snel rijzen. Mijn ervaring met deze broodjes is dat minimaal 35 minuten rijzen voldoende is, bij het bakken zelf worden de broodjes ook ietsje groter.

      Maar met koken en soms ook met bakken is het altijd goed om je gevoel te volgen. Ben wel benieuwd of de langere rijstijd de structuur van de broodjes verandert. Ga ik eens een keer uittesten.

      Groet
      Alesig

  • Wat een goed recept! Ik ga het proberen!!

  • Anonymous schreef:

    Hallo,

    Ik heb ze ook gemaakt en vind ze heerlijk volgende keer zou ik er nog iets van honing doorheen doen om ze nog iets zoeter te maken! Bedankt voor dit makkelijke recept!

    Groetjes Adinda

Wil je reageren of heb je vragen? Dat kan hier.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.