Harde broodjes uit je eigen oven! Heb jij het wel eens geprobeerd? Zelf je brood bakken?
Sinds een paar weken koop ik zelfs geen supermarktbrood meer. Ik bak zelf al het brood, dat we thuis eten. Ik weet precies wat erin gaat en het smaakt nog beter. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar wit brood. Maar volkorenbrood zelf maken is net zo makkelijk. Probeer het eens een keer.
Zelfs mijn dochter vindt het zelfgebakken brood veel lekkerder dan brood uit de winkel.
Het beste compliment dat ik kreeg was dat ze op school vertelde dat haar brood zelfgebakken was. De kinderen op school wilden haar niet geloven! Nou het is echt waar zei ze en echt lekker!
Doe het eens, zelf je brood bakken!
De ervaring van zelf brood bakken is een oerbeleving. Deeg maken, het laten rijzen, het bakken in de oven en de geur van het vers brood, het is geweldig om te doen. Bloem, gist, water en zout is het enige wat je nodig hebt voor een basisbrood. Variaties hierop volgen later wel. Op mijn eerste broodjes en broden was veel op te merken. Te hard of te weinig smaak, aangebrand of niet goed gerezen. Ik ben echt geen meester-broodbakker en ik heb gewoon een normaal keukentje. Ik geniet ervan om met deze basisingrediënten om te toveren tot brood. Probeer het eens uit. Gewoon doen!
Harde broodjes in 5 stappen
Het enige waar ik soms tegenop kijk is de rijstijd van brooddeeg. Twee keer een uur rijzen is wel wat lang. Hoewel je in die tijd gewoon iets anders kunt gaan doen kan het ook sneller. Ik heb hier simpelweg niet altijd de tijd voor.
Met 5 simpele stappen bak je binnen een uur zelf harde broodjes. De beloning mag er zijn. Een huis dat naar vers brood ruikt en heerlijke harde broodjes uit eigen oven!
Deze broodjes blijven een dag goed, maar als ik ze maak dan halen ze de volgende dag niet. Dit zijn perfecte broodjes voor bijvoorbeeld een zondagmiddagbrunch.
Heb je net als ik niet zo’n groot gezin, halveer dan het recept voor vier warme verse broodjes.
Harde broodjes
2015-12-21 20:38:12
Deze broodjes smaken net als kaiserbroodjes. Ze hebben een heerlijk knapperige korst met lekker zacht kruim aan de binnenkant.
Zelf toevoegen
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 8 gram instant gist
- 250 ml water
- 1 theelepel suiker
Zo ga je te werk
- Maak een bergje bloem in het midden van de kom. Strooi het zout langs de rand van de kom. Gist en zout zijn geen vriendjes. Sterker nog het zijn vijanden. Als gist met zout in aanraking komt, dan vermindert de werking van de gist. Sommigen zeggen, dat de gist dan sterft. Dus zorg ervoor dat je het zout langs de rand verstopt. Zeef de bloem in een kom. Dit zorgt ervoor dat je deeg lekker luchtig wordt.
- Bedek de randen, zodat het zout bedekt is met de bloem en in het midden een kuiltje ontstaat. In het kuiltje doe je het water, suiker en gist samen. Gist vindt suiker daarentegen wel lekker. Het helpt het gistingsproces goed op gang te komen.
- Roer het geheel samen en kneed het deeg ongeveer 15 minuten tot je een soepel deeg hebt. Als je een keukenmachine gebruikt gebruik je hiervoor de deeghaak en laat je de machine 15 minuten lang het deeg kneden.
- Vorm nu ongeveer 8 balletjes voor wat grotere broodjes of 16 balletjes voor kleine broodjes. Bij 16 bolletjes heb je wel echt mini-broodjes. Dat is natuurlijk ook leuk. Dek de deegballetjes af met een vochtige theedoek en laat 35 minuten rijzen.
- Prik na het rijzen met een vork gaatjes in de broodjes. Doe de oven aan. Verwarm de oven voor op 250 °C. Bak je broodjes in 15 minuutjes af op 250 °C. Bestrijk de broodjes wanneer ze uit de oven komen meteen met water of gesmolten boter.
Tip van Oma
- Deze broodjes zijn erg lekker bij een soepje met wat kruidenboter.
Bakken Zoals Oma https://www.bakkenzoalsoma.nl/
Genieten maar!
PS: Dit recept heb ik op 21-12-2015 bewerkt en aangepast. Het recept is hetzelfde. De layout is overzichtelijker.
Voor het eerst zelf aan het brood maken in de oven volgens dit recept. We hebben alleen iets meer water toegevoegd anders trokken de deeghaken het niet met de handmixer. Ze gaan zo de oven in, ben benieuwd.
Dag Niels,
Ik ben erg benieuwd naar je resultaten!
Groet
Alesig
Beste anoniem,
Jammer, dat het recept voor jou niet aanslaat. Smaken verschillen, dat is het mooie van koken. Wat de één heerlijk vindt, vindt de ander niet lekker. Ik ben wel benieuwd wat er dan bij jou niet goed is gegaan bij het maken van de broodjes. Misschien kan ik dan het recept duidelijker maken.
Groet
Alesig
Uitgeprobeerd,zoals beschreven,wat een flater recept.
Alesig, ook hier helemaal geslaagd. Gisteren met je recept witte broodjes gebakken, perfect! Vandaag bruine broodjes i.p.v. 500 g bloem heb ik 450 g tarwebloem en 50 g tarwezemelen, plus een klein beetje meer water dan de aangegeven 250 ml. ook mooi hoe je beschreef dat gist niet van zout houdt 🙂 Hartstikke bedankt!
Hoi Jodelieh, fijn om te horen! Ik vind deze broodjes ook zo lekker. Vooral warm uit de oven met een beetje boter en een plakje kaas. Heerlijk!
Helemaal geslaagd. Na een keer bakken nu al favoriet
Vaak als men broodjes afbakt, en je snijdt het open dan zie je dat het broodje aan de binnenkant niet goed is afgebakken. De deeg aan de binnenkant lijkt net kauwgom. Hoe kun je dit oplossen?
Beste anoniem,
Ook de binnenkant van versgebakken brood kan erg plakkerig en kauwgomachtig lijken zoals je beschrijft. De beste oplossing voor een mooie kruim is om je broodjes helemaal af te laten koelen voordat je ze opensnijdt, maar dat is met afbakbroodjes natuurlijk niet echt de bedoeling, die wil je het liefst vers opeten. Ik vind de zachte kruim bij versgebakken brood best lekker, maar dat is persoonlijk. Ik kan je dus niet de gouden tip geven. Wel is het met afbakbroodjes wel aan te raden om de buitenkant iets vochtig te maken, voordat je ze in de oven doet. Dat geeft in elk geval een mooie knapperige korst!
Groetjes
Alesig
Misschien iets langer bakken of een ander merk proberen en is de oven wel op de goede temperatuur
Hoi, de prikgaatjes maak je voordat je de broodjes in de oven doet. Het kan ook zonder de prikgaatjes, maar het maakt de broodjes mooier 😉
Wanneer maak je die prikgaatjes erin met de vork?
Als ze ca. 35 minuten gerezen hebben
jammer dat je niet vermeld hoe lang ze in de oven moeten!
Dat is helemaal waar! Ze moeten een kwartiertje in de oven. Bedankt voor de tip! Ik heb het inmiddels gecorrigeerd.
Het is mijn favoriete recept geworden! Mijn man werkt nachtdienst en nu als hy thuis komt staan de warme broodjes klaar, en iedere zondag komt mijn moeder ze eten. Bedankt en het blijft leuk om het recept er bij te houden en steeds te lezen door de vrolijke manier waarop je alles beschrijft ! Bedankt !