Oergerecht: Op reis naar Venezuela
Dit keer pakken we het vliegtuig en vliegen we over de Atlantische Oceaan naar Venezuela om kennis te maken met de Arepa. De Arepa is een typisch Latijns-Amerikaanse variant van de pannenkoek. Arepas komen in verschillende variaties op het hele continent voor. Arepas van maismeel worden vooral in Venezuela en Colombia gemaakt. Dit is de Venezolaanse versie.
Het woord Arepa is afkomstig uit de taal van de Indianen die Venezuela en Colombia oorspronkelijk bewoonden. Het woord Arepa is een verbastering van het Indiaanse woord Erepa, dat maisbrood betekent. Mais is een basisingrediënt in de Indiaanse kookcultuur. Tot aan halverwege de vorige eeuw was het maken van maismeel iets wat gewoon thuis werd gedaan. Het was een vrouwending. Maismeel maken was een taak van de moeder des huizes. De maiskorrels werden van de kolf gescheiden. De korrels werden gedroogd. Daarna begon het harde werk. In een grote houten kom werden de maiskorrels met een grote houten stamper bewerkt en fijngemalen. Het was stampen, stampen, stampen tot er een fijne maismeel ontstond. Ik kan me voorstellen dat de vrouwen in die tijd met het maken van maismeel op deze traditionele manier wel hun frustratie kwijt konden.
Harina P.A.N.
Harina P.A.N. is in Latijns Amerika een begrip. Halverwege de vorige eeuw bedacht een Venezolaanse ingenieur een methode om mais voor te koken en tot meel te vermalen. Harina P.A.N. werd geboren. P.A.N. is de afkorting voor “Producto Alimenticio National”. Letterlijk vertaald uit het Spaans betekent dit zoiets als “Nationaal voedingsproduct”. Harina P.A.N. bestaat uit 100 % maismeel. Er zitten geen toevoegingen in en het is volledig glutenvrij. Ook het pak is bijna onveranderd gebleven.
Het werd destijds op de markt geïntroduceerd met de slogan: “Er is een einde gekomen aan het stampen”. Het scheelde de vrouwen veel werk in de keuken. Dit maakte het razend populair. Het recept van Harina P.A.N. is in al die jaren niet veranderd en de kwaliteit van de maismeel is goed. Ook op Aruba is Harina P.A.N. in elke keuken terug te vinden. In Nederland is de gele verpakking met wit maismeel goed verkrijgbaar bij toko’s en tegenwoordig ook in grotere supermarkten. Er is ook een variant in een oranje verpakking met geel maismeel. Die is wat moeilijker verkrijgbaar, maar zeker niet onvindbaar. Voor dit recept gebruik je de gele variant.
Arepas zijn knapperig aan de buitenkant en smeuïg van binnen. Dit contrast is heerlijk. Arepas worden gegeten als ontbijt, als lunch, als tussendoortje of als bijgerecht bij het avondeten. Dit is een veelzijdig en erg lekker oergerecht.
[…] Venezolaanse Arepa's (recept van Bakken zoals oma) […]
Waar staan de letters P.A.N. voor? Vermeld dat s.v.p. in de tekst!
Bij voorbaat mijn dank, Erica Labega
Beste Erica,
Dank voor je vraag. P.A.N. is een afkorting voor “Producto Alimenticio National”. Letterlijk vertaald uit het Spaans betekent dit “Nationaal voedingsproduct”. Ik heb het ook toegevoegd aan de tekst.
Hartelijke groet
Alesig